Glina ima izvanrednu moć obnavljanja, jednako kao sunce, zrak i voda. Kada je unesemo u naše tijelo ili se njome namažemo, glina prepoznaje bolest i izvlači je iz tijela, kao pomoć pri liječenju, najbolja je glina iz donjih slojeva. Takva glina nalazi se na dubini od približno dva metra, a sloj je debeo od 15 do 30 centimetara.
Negativno naelektrizirani dijelovi gline ponašaju se kao magnet i na taj način privlače pozitivno naelektrizirane slobodne radikale koji se proizvode u tijelu, izvlače ih i eliminiraju iz tijela. Glina tako čisti rane, gnoj, uklanja otekline, smanjuje upale, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a i moćno je sredstvo za detoksikaciju. Liječi i želučanu kiselinu, E. Coli, bolove u kostima, anemiju… Sadrži puno silicija, kalcija, magnezija, željeza i titana, što pojačava njen potencijal liječenja i raznih drugih bolesti.
Postoje različiti recepti za liječenje glinom izvana – kada se upotrebljava kao oblog, maska ili pakung – i iznutra – kada se pije otopljena u vodi ili kao čisti prah. Terapiju glinom važno je provoditi dosljedno, te koristiti saveznike gline kao dodatna sredstva:  npr. bijeli ili crveni luk, jaje, limun, čaj od šimšira, bazge i majčine dušice.