Glina u veterinarstvu

Životinje nagonski osjećaju da im kontakt s glinom može pomoći ako su ozlijeđene ili bolesne. One koje žive u divljini potražit će najbliže blato i u njega umočiti zahvaćeni dio tijela. Ozlijeđena mačka, ili ona koja ima apsces uzrokovan udarcem, sama će leći na hrpu gline koju ste pokrili krpom. Često će radije odabrati ovaj tvrd krevet nego neki drugi mekši. Glinu stavite kako biste je stavili i čovjeku. Uz tretman glinom koristite kupke, komprese ili klistir napravljen od uvarka od šimširovih listova. Domaće životinje možete uroniti u glineno blato u rupi iskopanoj za tu prigodu i napunjenoj glinom i vodom. Krave možete izliječiti od slinavke ako im ispirete usta i stavljate glinene obloge na noge. U nekim ruralnim područjima, teško bolesne životinje potpuno namazu mješavinom gline i octa. Dobri rezultati postignuti su i ako je ocat zamijenjen slanom vodom (morska sol).
U posude za vodu također se dodaje glina, oko 4 velike žlice gline na litru prokuhane vode. U mnogim primjerima glinu možemo izmješati u hranu: npr. Umjesto 5% životinjske hrane. S time postižemo bolju kvalitetu mlijeka i mesa. Također se smanji oboljelost životinja.
Mogu li se životinje liječiti glinom?
U principu, vrlo je mala razlika u liječenju bolesnih ljudi i bolesnih životinja. Jedini je problem kako životinju nagovoriti na prihvaćanje liječenja. Ako je životinja vrlo poslušna, ništa vas ne sprječava u apliciranju glinenih obloga. Na ovaj je način osobito lako liječiti pse. S mačkama je priča nešto drukčija; ali postoje dokazi o liječenju i muških i ženskih mačaka. Unutarnja upotreba gline prilično je jednostavna, glinu stavite u posudu za vodu, ili ako je potrebno u hranu. Ako se sve to izjalovi, mrljajte glinu u krzno, osobito kod mačaka koje se često ližu i na taj način mogu apsorbirati glinu.

veterinarstvo
Izvor: Ljekovita moć gline

Preporučamo glinu u prahu i gotove glinene obloge

Glina u veterinarstvu