Glina za modeliranje

Glina za modeliranje vadi se ručno bez mehanizacije na ekološkom području gdje nema poljoprivrede ni industrije a u tome je i tajna njezine kvalitete.

Posljednjih 100 godina lončari vade na tom području glinu za modeliranje te su izuzetno zadovoljni sa prirodnom glinom Bolus.

Glina za modeliranje je idealna za dječje vrtiće, škole te knjižare ili hobby trgovine.

Kako modelirati glinu

Modeliranje je najugodnije sa prirodnom glinom. Model se treba prije pečenja sušiti minimalno 3 tjedna. Da bi model mogli ispeći potrebna je temperatura u pećnici  700-900 stupnjeva, ovisno o tome za što se model izrađuje. Isto tako je kod gline važno, da je pravilno obrađena i da prije pečenja nema zračnih mjehurića. U suprotnom se može dogoditi da modeli prilikom pečenja pukne. Glina za modeliranje je prirodna i nema dodataka.

Pečenjem njezina tekstura postaje tvrda i nepropusna.

Radite na vrlo čvrstoj i ravnoj podlozi, a ispod gline stavite dasku. Presijecite blok gline napola, stavite jednu polovicu na drugu i jako udarajte po objema polovicama. Ponavljajte postupak, režući glinu u različitim smjerovima, sve dok tekstura gline ne postane jednolična. Zatim mijesite glinu najmanje deset minuta dok ne postane podatna za oblikovanje i prestane se lijepiti.

Svaki keramički predmet objedinjuju četiri osnovna Zemljina elementa, vječnu inspiraciju umjetnika, temelje kreacija i samoga života: zemlju, vodu, zrak i vatru. Glina je vrsta zemlje, sadrži vodu, suši se na zraku, a svoj konačan oblik i čvrstoću dobiva pri pečenju na visokoj temperaturi – „u vatri“. Osim ova četiri elementa, osobno volim reći da sadrži i peti element – duh stvaraoca što keramičkom predmetu daje posebnu čar. Osnovna obilježja gline su plastičnost, vezivnost, vatrostalnost i sposobnost lijevanja. Pod plastičnošću podrazumijevamo da je glina natopljena vodom meka i da se lako oblikuje, dok se vezivnost postiže dodavanjem neplastične mase, šamota – drobljene pečene gline.
Pod pojmom vatrostalna podrazumijevamo da je otporna na visoke temperature, a u tekućem obliku služi za lijevanje u kalupe. Glina za modeliranje nema rok trajanja, a čuva se u zatvorenoj posudi ili drvenoj kutiji, daleko od izvora topline. Nakon izrade, predmete od gline odlažemo na sušenje. Proces sušenja ovisi o veličini predmeta, a odvija se na sobnoj temperaturi. Sušenje usporavamo pokrivanjem predmeta plastičnom folijom ili vrećicom. Potpuno suhe predmete možemo obraditi brusnim papirom koje nakon obrade slažemo u keramičke peći.