Koji se sve otrovi kriju u običnoj kupovnoj pasti za zube?

 

Većina nas je kupovala pastu za zube i druge proizvode za osobnu higijenu bez čitanja popisa sastojaka, slijepo vjerujući da proizvođači ne bi ugrozili naše zdravlje. Pasta za zube sadrži mnoge potencijalno štetne sastojke, uključujući i neke koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jedan od najbržih načina da se nešto apsorbira u tijelo je kroz usta. To je razlog zašto se neki lijekovi, kao je nitroglicerin, stavljaju pod jezik. Zbog toga biste trebali biti svjesni potencijalno toksičnih sastojaka u pasti za zube koji također mogu biti apsorbirani u tijelo. Triklosan koji se nalazi u običnoj pasti za zube može utjecati na neplodnost. Triklosan utječe na enzim koji je povezan s metabolizmom estrogena.

Estrogen igra važnu ulogu u razvoju mozga i regulaciji gena. Popis ostalih sastojaka, kada se okrene ambalaža, je također interesantan: sorbitol, PEG – 32, sodium lauryl sulfate, saharin, sodium methylparaben i, ponovno, triclosan.

Uz spomenute otrove nije teško doći do zaključka zašto na toj istoj kutiji paste za zube piše, citiram: “Djeca mlađa od 6 godina trebaju koristiti manju količinu paste za zube (otprilike veličine graška). Pranje zubi treba obavljati pod nadzorom odraslih osoba kako bi se smanjila mogućnost gutanja paste za sube. U slučaju korištenja fluorida iz drugih izvora, posavjetovati se sa stomatologom ili liječnikom.”

zubna