Oblog od gline za koljeno

Upotreba gline u zdravstvene svrhe nije nešto što bi bilo samo kratkotrajna moda današnjeg vremena – glinu su upotrebljavali u zdravstvene svrhe prije više od 2500 godina s čime su olakšavali upale, bolove kao i kronična oboljenja. Ima više vrsta gline, sve sadrže puno silicija, željeza, kalcija, magnezija, natrija i aluminija.

Ljekovita svojstva gline nisu povezane sa bogatim mineralnim sastavom već sa velikom apsorpcijskom moći i ionskom izmjenom. Zbog velike apsorpcijske moći glina djeluje antiseptično, protuinfekcijski i protuupalno. Glinene obloge se koriste protiv bolova, oteklina, upala, utegnuća, prijeloma kostiju i sličnih teškoća. Obloge su veoma učinkovite i jednostavne. Pročitajte kako pripremiti oblog od gline za koljeno.

Glineni oblog za koljeno

Kako pripremiti oblog od gline za koljeno

Pripremitee komad lanene ili pamučne krpe za oblog. Imajte na umu da vam je potrebna tkanina znatno veća od obloga, koji opet mora biti veći od bolnog područja. Bolje je upotrijebiti list kupusa, nego lanenu krpu ako oblog morate aplicirate dulje, ili ako se oblog stavlja na osobito osjetljivo ili upaljeno mjesto. List kupusa održava temperaturu gline i sprječava prerano sušenje.

S druge strane, upotrebu nepropusnog materijala poput plastike, gume itd. mora se obvezno izbjegavati, jer vlaga iz gline mora isparavati.

Upotrijebite špatulu (kuhaću) ili drvenu žlicu (ne koristite metalnu), i stavite 2-3 žlice glinene obloge na pripremljeno platno. Debljina može biti od 1 cm do 4 cm a dimenzije 10x10cm, ovisno o specifičnim detaljima opisanima u nastavku.

Oblog od gline za koljeno

U principu, glina se nanosi izravno na kožu. Ali, ako se oblog mora staviti na dlakavi  dio tijela, ili na mjesto koje osoba koja živi sama bez pomoći teško može dohvatiti,  komadić gaze ili sličnog vrlo laganog materijala može se staviti između gline i kože.

Neprikladnost ove metode je u tomu što sprječava prianjanje gline uz kožu, i što dopušta strujanje zraka, što može ohladiti oblog. Osim toga, postiže se veća korist ako je glina u izravnom dodiru s kožom.