Volim prirodno na koži

Volim prirodno na koži. Od kada sam otkrila blagodati prirodnih krema, odlučila sam na kožu stavljati samo ono što mogu i pojesti. Koža je naš najveći organ i apsorbira sve što nanesemo na nju. Ako nešto ne možemo pojesti jer bi moglo biti otrovno, nema smisla to isto staviti na kožu – jer će kao i u slučaju da se pojede, dospjeti u krvotok.

Imam mješovitu kožu, osjetljivu na vremenske prilike, sklonu isušivanju i pokojem lišaju. Ovisno o ciklusu, koža mi se povremeno masti, a tada dobijem i prištiće. Do sada nikada nisam koristila masku za lice. Mišljenja sam da je kožu potrebno opskrbiti kisikom, vodom i prirodnim preparatima. Ipak, osjetila sam potrebu za dodatnim preparatom zbog povremenih lišajeva i prištića – nepravilnosti su pokazatelj da koži nešto nedostaje ili da nečeg ima previše. A ujedno, treba mi maska za zreliju kožu, prošla sam tridesetu.

Kako sam oprezna i pazim što stavljam na kožu, dosta sam vremena posvetila proučavanju maski i odlučila se za glinenu masku. Glinenu masku je koristila još Kleopatra, glina djeluje protuupalno i antibakterijski pa sprječava nastanak prištića i akni, ujedno potiče stvaranje kolagena, pa koža zahvaljujući glini duže zadržava svjež i mladenački izgled.

Čitajući iskustva primijetila sam da glinena maska pomaže i u slučaju suhe i u slučaju masne kože, iskustva se preklapaju u jednostavnoj činjenici – glina će stvarno koži oduzeti ono što joj ne treba i nahraniti je onim što joj je potrebno. Neki korisnici su skloni glini pripisati čudotvorna svojstva, vjeruju da posjeduje božansku inteligenciju i zna što treba napraviti bilo da se radi o oboljelom organu koji se tretira preko obloga, zubobolji koja se tretira oblogom na obrazu, nečistoj koži lica ili želji da se povrati i zadrži mladenački izgled stavljanjem maske na lice.

Stavila sam masku (Bolus glinenu kremu) na lice i ubrzo osjetila zatezanje. Nakon dvadesetak minuta sam skinula masku i osjetila peckanje. Lice mi je bilo prilično crveno i bojala sam se da se radi o iritaciji nakon koje će izbiti lišajevi. Međutim, to se nije dogodilo. Crvenilo je nakon primjene Bolus kreme lagano nestalo,  a moja koža je bila baš fino mekana i glatka. Iako zemlja sama po sebi ima tendenciju isušiti kožu, glina moju kožu lica nije isušila.

Kroz dva dana sam ponovo stavila masku. Odlučila sam je držati petnaest minuta, odstraniti osušenu glinu i otići spavati s ostacima na licu (to što ostane na licu je poput praha, pudera). Tako sam napravila i tek ujutro skinula glinu u cijelosti.  Koža je bila predivno meka i kao da su borice oko očiju izgledale mekše. Međutim, dan poslije sam osjetila neravninu na bradi – glina je izvukla nešto što je izgledalo kao velik potkožni prišt u nastanku. Odlučila sam eksperimentirati i stavila na tu neravninu malo gline. Držala sam pola sata i skinula. Taj isti dan je tu izbio prišt koji sam sljedeće jutro istisnula i na ranicu koja je ostala za njim sam ponovo stavila glinu.

Očekivala sam crvenilo i ranu, međutim, na moje oduševljenje – cijeli proces je prošao jako brzo. Okolna koža se nije inficirala, nije bilo crvenila, tek mala jedva vidljiva ranica koju sam tretirala Bolus kremom. Nakon dan, dva se više ništa nije vidjelo.

Odlučila sam koristiti glinenu masku dva do tri puta tjedno, a Bolus kremu svaki dan. Krema, osim gline, sadrži još kadulju, ulje kestena i pčelinji vosak – redom zdravi prirodni sastojci. Nakon dva tjedna koža mi je  postala osjetno mekša i glađa, nestale su blage neravnine koje bih osjećala kada bih prstima prošla po obrazima, a lišajevi se još uvijek nisu pojavili. Čak ni sada kada je vani vjetrovito vrijeme zbog kojeg bih inače obavezno dobila lišaj ili crvenilo. Koža mi je nahranjena i otpornija na vanjske utjecaje.

Napisala: Petra Varšić